FØRERKORT MOTORSYKKEL

Klasse A1, A2 & A

Det er flere ting du må ta stilling til når du skal ta førerkort. Her finner du svar på de fleste spørsmålene dine.

Formålet med opplæringen er definert av Vegdirektoratet, og det er laget en egen læreplan for opplæringen. Her nevner vi essensen av de viktigste temaene rundt det å ta MC-lappen.

Viktige temaer i lærerplanen

Du må ha gode automatiserte kjøretekniske ferdigheter og trafikale ferdigheter. Du må lære deg å kjøre økonomisk og miljøvennlig. I tillegg er det viktig å ha selvinnsikt og kjenne til typiske og egne handlings- og vurderingstendenser, for å få en bedre forståelse av hva det vil si å ferdes i trafikken med motorsykkel. Det er også essensielt å lære seg å planlegge og forberede kjøringen på en god måte.

Fire forskjellige førerkortklasser

Før du starter er det viktig å kjenne til de forskjellige førerkortklassene. Det finnes fire forskjellige kategorier tohjulinger når det kommer til førerkort: moped, lett MC, mellomtung MC og tung MC.

Aldersgrenser for MC-lappen

Det er forskjellige minstekrav til alder for de forskjellige førerkortene, fra 16 år for moped og lett MC til 24 år for tung sykkel. Du kan også ta førerkort på tung MC om du tok lappen på mellomtung MC når du var 18 år og i tillegg gjennomfører et kurs på 7 timer.

Teoretiske forkunnskaper

Mange kjøreskoler tilbyr kurs innen MC. Før du begynner på de forskjellige kursene må du ha gjennomført trafikalt grunnkurs. Denne bestemmelsen ble innført i 2005, og gjelder ikke for de som har fått førerkort for bil før det.

Viktige refleksjoner

På selve kjøreskolen må du gjennomføre et 3 timers teorikurs, også om du har førerkort for bil. Dette gjelder ikke de som skal ta førerkort på moped. Trafikklærer Tormod Lunde ved Tempo trafikkskole forklarer innholdet på denne måten:

– Det er egentlig ikke et teorikurs i tradisjonell forstand, vi går ikke gjennom vikepliktsregler og slikt på dette kurset. Det er mer en drøfting av hva det innebærer å være motorsyklist. En viktig øvelse i å bli mer bevisst hva du gjør når du kjører og hvorfor du gjør det.

– En erfaren bilist gjør ting hun eller han ikke tenker så mye over. Når du så skal bli motorsyklist øver vi på å tenke over nettopp det, både fordi du er en mer utsatt trafikant, men også fordi samspillet mellom trafikantene blir enda viktigere når du ferdes på to hjul ute på veiene.

Har du lappen på lett sykkel og ønsker ta førerkort for mellomtung eller tung MC, trenger du ikke gå på dette obligatoriske kurset en gang til.

Obligatoriske kjøretimer

Etter drøftingen i ”klasserommet” et det klar for de obligatoriske kjøretimene. For å ta førerkort må du gjennom et minimum:

  • 2 veiledningstimer
  • 4 timers sikkerhetskurs på bane (gjelder ikke for lett motosykkel)
  • 8 timers sikkerhetskurs på vei (hvorav 4 timer er teori)

– Men det er viktig å huske er opplæringen er nivåstyrt, det er de obligatoriske kompetansemålene som bestemmer om du er klar for å kjøre opp til førerprøven. I veiledningstimene vurderer vi ferdighetene og finner ut hva vi må trene mer på. De fleste bruker derfor flere timer enn minimumskravet. Normalt trengs det noen flere timer på tung sykkel, litt mindre på mellomtung, kanskje noe færre timer på lett MC, forklarer Lunde.

Hva koster MC-lappen?

Timeprisen ligger på 900-1.000 kroner. Det kan allikevel være lurt å sette av en ekstra buffer og ikke ha et budsjett som satser på at du klarer det på minimumskravet til antall kjøretimer.

– Det er ekstra surt å måtte avbryte opplæringen fordi du mangler noen få tusen. Da er det kanskje bedre å vente litt og spare til du har noe mer å gå på? foreslår trafikklæreren.

Viktig med forarbeid, og etterarbeid

Det er viktig å være godt forberedt til hver kjøretime, og gjøre et grundig etterarbeid. Tenk skikkelig og systematisk igjennom læringsforløpet etter hver time, gjør gjerne notater. Da er det enklere for deg å stille trafikklæreren din spørsmål i neste time hvis det er noe som er uklart for deg. Du oppnår også best læringsresultat av hver kjøretime om du leser det aktuelle teoristoffet før neste time.

– Vi ser at det er flere og flere som blir flinke til dette. Det gleder oss, fordi det bidrar til enda sikrere trafikk. Og så er det jo en bonus for en del at de sparer opptil flere tusen på å gjøre hjemmeleksa mellom kjøretimene, sier Lunde.

Klar for førerprøven!

Når du har gjennomført teorikurset, de obligatoriske kjøretimene og bestått teoriprøven kan du melde deg opp til førerprøven hos en trafikkstasjonen. Det er du selv som må melde deg opp. Selve prøven er omfattende og varer i 60 minutter.

Førerprøven er delt i tre deler:

  • Sikkerhetskontroll
  • Kjøregård (alle øvelser)
  • Kjøring i trafikk

Lykke til!

FØRERKORTKLASSER

jeg vil Bli elev

Har du spørsmål om pris og hvilke kurs du har behov for, ikke nøl med å ta kontakt.
Legg igjen ditt telefonnummer nedenfor så ringer vi deg.

FØRERKORT BIL

Klasse B

FØRERKORT MOTORSYKKEL

MC Klasse A1, A2 og A

FØRERKORT TILHENGER

Klasse BE / B96

Kontakt

Adresse: Folke Bernadottes vei 44, 5147 Fyllingsdalen
Telefon: 920 12 800
E-post: dintrafikkskole@gmail.com

Åpningstider:
Tirsdag: 11:00-12:30
Onsdag: 11:00-12:30
Torsdag: 16:00-17:30

Google anmeldelser
4.1
Basert på 9 vurderinger
js_loader

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle